1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, October 04, 2007

10 Malam Terakhir

Hari ini sudah masuk dalam sepuluh malam terakhir Ramadhan. Tinggal hanya lebih kurang 8 hari sahaja lagi untuk berpuasa. Memang semua dah masuk holiday mood nie. Persiapan untuk raya pun semakin rancak. Bagi aku tahun ni belanja nak kena pekin(jimat) sikit sebab tak ada bonus. Tapi pakaian untuk isteri dan anak-anak dah pun beli sewaktu aku ke Brunei dulu. Bagi isteri dan anak perempuan dah belikan dua pasang kain sutera. Nasib isteri aku boleh jahit sendiri baju. Jimatlah sikit upah menjahit.

Kuih? emhhh...belum buat apa-apa lagi. Biasanya beli la. Raya ni nak balik Alor Setar. So kalau ada masa bolehlah pergi sahaja Pekan Rabu. Di sana banyak kiuh dijual. {Pendek kata sediakan duit sahaja. Malam raya pula mungkin ada lelong kuih. So kena tunggulah malam raya.


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List