1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Monday, May 25, 2009

Lawak Penanti

Lucu sungguh mendengar kenyataan di TV oleh Kak Min yang mendakwa dia bakal calon TKM 1 Pulau Pinang jika menyertai PKR setelah menang pilihanraya kecil Penanti. Then dia juga dakwa ditawarkan untuk menjadi seorang YDP Majlis Perbandaran Seberang Perai. Rasa nak tergelak macam Tukar Tiub tapi nanti kata tiru pula. 

Kak Min pun dakwa PKR nak tawar RM 80,000 untuk tidak bertanding dalam pilihanraya kecil itu. Kaya sungguh DSAI ye? Sehingga sanggup nak beli calon yang nak menentang PKR dalam pilihanraya kecil. Lawak sungguh. Sedangkan bakal calon BN yang lebih hebat (macam laut dibandingkan dengan tasik) tidak cuba dibeli, inikan pula seorang suri rumah yang macam Kak Min yang pada pandangan saya macam tasik dalam perbandingan tadi itu.  

Inilah rasanya lawak pilihanraya paling top setakat ini. Nak tengok juga sama ada lawak Kak Min boleh diatasioleh lawak lain tahun ini. 

1 comment:

siti murni said...

entah lah nak percaya atau tidak..50-50

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List