1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, September 17, 2009

Semakin Dekat Dengan Raya

Kat ofis dah lengang. Ramai dah bercuti. Lagu hari raya berkumandang membuatkan mood raya semakin terasa. Nak buat kerja pun dah maleh ni. Semalam dah isi borang cuti. Aku ambik 4 hari cuti. Jadi semua ada 10 hari bercuti. Lumayan betul cuti tahun ni. 
Esok baru nak bertolak balik ke Alor Setar. Harap orang lain dah mula pulang hari ini sebab esok Jumaat sekolah dah bercuti. Kalau nasib tak baik malam esok pun jalan sesak juga. Balik lewat malam murah sikit sebab tol dikurangkan 20%. Kali ini balik naik kereta anak. Kalau balik naik kereta sendiri, tol aku tidak sampai RM 20.00 dari Kuala Lumpur ke Alor Setar sebab campur antara lebuhraya dan route 1 (jalan lama) Harga minyak ingatkan turun tapi kerajaan bagi hadiah raya. Harga minyak naik. 
Tengahari tadi ada perhimpunan di Dewan pejabat aku kerja. Perhimpunan untuk bulan September dan dimaklumkan bahawa satu aktiviti besar akan kunjung tiba di Malaysia iaitu negara akan membida untuk menjadi tuan rumah Sukan Asia pada tahun 2019. Masa tu aku dah jadi YB dah. Bukan Yang Berhormat tetapi Yang Bersara. Harap-harap masih hidup untuk menyaksikan sukan terbesar dirantau Asia ini. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List