1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, March 21, 2010

Orang Islam Boleh Main Dengan Anjing Sebab Boleh Samak?

Pagi tadi sambil-sambil nonton Nasi Lemak Kopi O di Saluran 9 ada Sharifah Shahera dan seorang lagi pengacara tu bangkitkan tentang Sharifah Sofea bermain dengan anjing seperti yang dihebohkan di ruangan-ruangan hiburan. Aku taklah memberi tumpuan sangat tetapi antara buah butir yang dilepaskan oleh SS dan rakannya itu seolah-olah mempertahankan S Sofea bermain dengan anjing itu. Ada juga disebut pasal apa salahnya sebab boleh disamak selepas itu. Memanglah boleh disamak jadi samalah kalau membelai anak babi sebab selepas itu boleh disamak juga.  

Masalahnya sekarang ialah memelihara dan bermain dengan anjing itu bukan budaya orang Melayu. Sebagai orang Melayu yang beragama Islam kita bukan sahaja terikat dengan hukum-hukum agama tetapi juga terikat dengan budaya asalkan budaya itu tidak bercanggah dengan agama. 

Saya harap pengacara tidak membuat andaian sendiri apabila berkaitan dengan hal-hal keagamaan.

1 comment:

etomyam said...

susah bila semua hukum agama nak digunakan logik akal semata-mata dan yg tak tahu pasal agama boleh bercakap depan media massa pasal agama sewenang-wenangnya....sedih betul

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List