1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, September 02, 2010

Windows Live Writer Untuk Posting Blog

Pertama kali aku terbaca tentang aplikasi ini ialah di dalam sebuah Twit yang aku baca malam tadi. Aplikasi tersebut ialah Windows Live Writer (WLW). Sebaik sahaja membacanya aku rasa tertarik untuk mencuba kerana ia mendakwa, sebagai satu-satunya penulisan deraf blog terbaik di mana kita boleh menghantar deraf itu untuk disiarkan di mana-mana platform blog seperti Blogger, Wordpress, Live Journal, Typepad dan sebagainya. Saya rasa ramai penulis blog akan mudah menggunakan aplikasi ini kerana ia panelnya hampir sama dengan panel Microsoft Words.

Melalui Windows Live Writer juga kita boleh menghantar deraf blog untuk dimuatnaik ke mana-mana blog pilihan yang dijkendalikan oleh blogger berkenaan. Saya sendiri telah mendaftarkan semua blog saya di bawah Blogger dan satu blog dalam Worepress. Aplikasi ini boleh dijadikan sebagai one-stop-centre untuk publish blog dan anda tidak perlu lagi log in ke Blogger untuk deraf dan post blog masing-masing. 

Astro Byond PVR (4)Astro Byond PVR (11)Astro Byond PVR (1)

 

Untuk posting ini saya mencuba upload gambar dan semua effect yang terdapat dalam posting ini dilakukan menggunakan WLW. Ada banyak lagi function yang terdapat dan saya kan mencubanya dari semasa ke semasa. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List