1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Monday, May 23, 2011

Bila Pahat Berbunyi

Pagi tadi sewaktu dalam perjalanan menghantar anak ke sekolah, aku mendengar siaran Hot FM. Perkara yang dibincangkan ialah tentang trajedi tanah runtuh di Batu 14 Hulu Langat, yang mengorbankan 16 nyawa. 

Siaran merakamkan perbualan dengan individu-individu yang berada di tempat kejadian untuk mebantu dan juga orang ramai. 

Saya tertarik dengan satu panggilan dari seorang wanita. Pemanggil itu membangkit isu-isu yang bangkit selepas berlaku sesuatu trajedi. Ini ibarat rumah sudah pahat berbunyilah barangkali. Memang benar, selepas berlaku trajedi barulah dipertikaikan tentang kesalahan-kesalahan yang berkaitan dengan rumah anak-anak yatim itu, seperti dibina tanpa kebenaran, tidak mengikut spesifikasi, tidak ada CF, cerun tanah tidak mengikut syarat dan sebagainya. Saya bersetuju benar dengan luahan pemanggil wanita tersebut. 

Inilah tabiat kita. Jika tidak berlaku apa-apa, maka tidak sesiapa akan mengambil endah. 

Samalah juga dengan pihak kerajaan seperti yang diwakili oleh seorang reject. Kerajaan akan mengarahkan pihak-pihak berkenaan sentiasa memantau pembangunan dicerun-cerun bukit. Satu jawapan standard sejak berlakunya tragedi Highlands Tower dulu dan kemudiannya trajedi-trajedi di Bukit Antarabangsa dan lain-lain kawasan bercerun. Adakah pemantauan kawasan cerun dilakukan hanya selepas berlaku trajedi? Kalau Menteri dah tak ada apa nak cakap, diam saja. Janganlah mencari publisiti murah. 

Sampai bila kita hendak mengamalkan Sudah Terantuk Baru Tengadah?  

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List