1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, January 27, 2008

AJL Ke 22 - 2007


Malam ini berlangsungnya Anugerah Juara Lagu 2007 bertempat di Stadium Putra, Bukit Jalil. Aku tidak hadir walaupun lokasinya berhampiran dengan tempat kediamanku. Maklumlah orang seusia dengan aku tak sesuailah untuk hadir ke majlis seperti itu.

Berdasarkan Wikipedia, AJL sudah berlangsung sejak tahun 1986 dengan juaranya ialah Francesca Peters dengan lagu Sekadar Di Pinggiran. AJL adalah anjuran TV3. Semasa saya menulis posting ini, acara masih berjalan dan saya akan update selepas ini.


Aku tak berikan tumpuan kepada TV kerana mengadap laptop dan hanya mendengar melalui Live Streaming.

Keputusan AJL 2007

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List