1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, January 20, 2008

Titian Glamour

Selepas kisah Faizal Tahir menjadi satu isu panas dan polimik kerana membuka baju dalam satu konsert yang disiarkan secara langsung di sebuah stesen TV swasta, terdapat satu lagi isu panas yang juga melibatkan artis baru. Kali ini pula seorang artis perempuan yang baru hendak menjadi glamour.

Memang tak habis-habis kisah tentang atris kerana mereka ini adalah hak masyarakat. Mereka mempunyai ramai peminat dan ta kurang juga musuh dalam selimut. Untuk naik dan menjadi popular mesti ada cakar mencakar. Kata orang jika tidak takut dilanda ombak, binalah rumah di tepi pantai. Dulu kita dengar kisah aktres Zarina Zainudin kemudian Wan Nor Azlin dan selepas itu timbul pula isu Nasya Aziz dirakam CCTV di rumah sewaannya.

Memang untuk menjadi popular, satu cara pantas ialah timbulkan kontraversi. Sebaik sahaja timbul isu mengenai sesoorang itu, maka ia akan terus menjadi tarikan masyarakat. Baru-baru ini ramai orang tercari-cari video Datuk Chua. Kesannya dari sensasi yang ditumbulkan oleh media cetak dan elektronik.

Kini berita yang menjadi sensasi ialah tentang pelakon baru naik Zarina Ann-Julie yang berlakon dalam Anak Pontianak.

Saya tak mahulah nak tulis panjang kerana banyak orang dah dan sedang menulis tentang tajuk ini.

Pautan

Seorang Pembaca minta TV3 Haramkan Anak Pontianak.
Its Zarina.
Faizal Tahir dan AJL.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List