1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, February 14, 2008

Tolong! Tolong! Serigala!

Tentu anda masih ingat tentang ceirta seorang pengembala kambing yang membohongi orang kampung bahawa kambing peliharaannya di serang serigala. Sebanyak beberapa kali dia memperdayakan penduduk kampung dengan memberikan isyarat palsu yang serigala sedang menyerang kambingnya. Selepas beberapa kali ditipu, akhirnya orang kampung mengambik keputusan untuk tidak mempercayai budak itu lagi. Apabila benar-benar serigala datang dan menamgkap kambing peliharaannya, orang kampung tidak lagi datang untuk menolong walaupun budak itu menjerit meminta tolong.

Kata orang kali pertama terkena, kalu kedua mengena. Begitulah adat. Screenshots menulis tentang cakap tak serupa bikin. BERNAMA mengukuhkan lagi bukti pembohongan itu. Ini bukan kali pertama kenyataan-kenyataan yang tidak benar diucapkan untuk menutup kelemahan diri sendiri. Dulu dia kata tentang keberkesanan perkhidmatan kerajaan.

Jeff ooi kata : And today also aptly proved that that bugger is a liar, and double-faced in less than 24 hours apart.


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List