1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Monday, June 23, 2008

Blog Di Parliament

Mencatitkan satu posting dari bangunan parlimen.

Hari ini aku menghadiri tugas di parlimen dan hari ini juga bermulanya sidang kedua untuk penggal ini.

Sesi sebelah pagi tidaklah begitu panas walaupun selepas Datuk Shahrir membentangkan usul meminta sokongan MP Barisan untuk menyokong langkah kerajaan menaikkan harga bahan petrolium baru-baru ini.

Walau bagaimanapun MP Bagan, Lim Guan Eng yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, berdiri untuk membantah dan beliau membangkitkan isu keuntungan Petronas sebanyak RM 80 billion yang sepatutnya keuntungan itu diagihkan kepada rakyat.

Sidang sebelah pagi berhenti rehat sewaktu Tuan Guru Haji Hadi Awang bangun untuk berucap mengenai usul yang sama kerana masa tidak mencukupi. Sidang akan disambungkan pada 2.30 petang.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List