1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, July 10, 2008

Yang Dikatakan Manusia - Ustazah Pun Kena Cekup

Satu laporan dalam myMetro bahawa seorang ustazah kena cekup oleh sepasukan penguatkuasa JAWI di sebuah kondo mewah. Ustazah dalam lingkungan 40an itu ditahan bersama pasangannya yang juga seorang warga pendidik berusia 50an dan ketua sebuah Jabatan sebuah institusi latihan terkenal. Ini hasil laporan orang ramai. Sewaktu serbuan dibuat pasangan tersebut berkurung di dalam Kondo Vista di Bandar Sri Permaisuri, Bandar Tun Razak dalam keadaan yang syak.

Pasangan tersebut gagal membuktikan bahawa mereka adalah pasangan suami isteri yang sah atau muhrim.

Maksiat tidak kenal status rupanya.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List