1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, December 11, 2008

Inul Pun Kalah

Malam ini sambil melayari laman blog aku terjumpa satu blog yang membuatkan aku terkejut juga. Bukan apa, blog ini memaparkan satu petika dai You Tube. Ia merupakan sebuah persembahan dangdut oleh seorang penyanyi dari negara jiran dan kalau melihat keberaniannya melalui video clip itu, memang mengalahkan Inul. Aku tak nak embed link dari You Tube itu tetapi kalau korang nak tengok juga pergilah ke blog BUDU dan BELACAN. Korang nilailah sendiri pesembahan dangdut tersebut. Errrr.....AWAS , tak sesuailah untuk kanak-kanak. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List