1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, December 27, 2008

Menjelang Tahun Baru 2008

Beberapa hari lagi kita akan menyambut tahun baru. Bagi umat Islam, akan ada dua sambutan tahun baru. Pertamanya sambutan tahun baru Islam iaitu Awal Muharram dan dua hari kemudian menyambut pula tahun baru Masehi. Namun demikian berapa ramaikan orang Islam yang ternanti-nantikan Awal Muharram? Saya yakin ramai yang menantikan ambang 1 Januari 2009 berbanding 1 Muharram 1430. Di ambang 31 Januari 2009 sudah pasti umat Islam akan turut serta dengan rakan masing-masing dan juga orang ramai yang akan membanjiri dataran-dataran dan tempat-tempat awam untuk menyambut tahun baru itu. 

Di Kuala Lumpur pastinya Dataran Merdeka dan KLCC serta Bukit Bintang akan menjadi tumpuan. Bukan sekadar berhimpun, ada juga penganjur yang mengamit orang ramai dengan disediakan konsert. Persoalannya wajarkah kita berembun dan berhibur untuk menyambut tahun baru dan pada masa yang sama melupakan Tuhan kerana sayik dengan irama musik. Lebih menyedihkan adanya pengunjung yang tidak dapat mengawal diri dengan mengambil tindakan di luar batasan. Ianya sudah berlaku sejak sekian lama. Malah semasa ambang Hari Krismas yang lalu sudah ada aktiviti tidak sihat ini berlaku sehingga ada yang terpaksa di tahan reman oleh pihak polis kerana tindakan di luar batasan itu. 

Bukannya kita hendak menidakkan hak untuk berhibur, tetapi biarlah berpada-pada sesuai dengan budaya kita sebagai masyarakat timur yang penuh adab dan sopan. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List