1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, January 18, 2009

AJL 2008

Gambar ini diambik dari Berita Harian Online untuk hiasan blog ni saja. 
Malam ni 18 Januari 2009 akan berlangsung majlis Anugerah Juara Lagu 2008. Pastinya meriah.

Siapa akan menang? Siapa akan dianugerahkan juara dan lagu apa yang akan menjadi lagu terbaik padatahun 2008 yang lalu. Sama-samalah kita tengok malam ni. Pastinya ada siaran langsung di TV3 dan Hot FM. Selain itu ia juga boleh diikuti melalui internet di alamat berikut:
TV3 dan GUA

Tema: Iluminasi Musik

Pengaraca: Cheryll Samad Ally Iskandar dan Faizal Ismail 

INFO: Hadiah AJL23 

 • Hadiah Juara Lagu: Trofi dan wang tunai RM25,000 

 • Juara Etnik Kreatif: Trofi dan wang tunai RM12,000 

 • Juara Balada: Trofi dan wang tunai RM12,000 

 • Juara Pop Rock: Trofi dan wang tunai RM12,000 

 • Persembahan Terbaik: Trofi dan wang tunai RM10,000 

 • Vokal Terbaik: Trofi dan wang tunai RM10,000 
 • 1 comment:

  Agung budi kurniawan said...

  mau ikut nimbrung blog ini kang

  LinkWithin

  Blog Widget by LinkWithin

  My Blog List