1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, April 12, 2009

PC Fair Pertama 2009

Tahun ni PC Fair kali pertama telah bermula. Baru hari ini sahaja aku berpeluang untuk mengunjunginya kerana semalam, Sabtu aku ada training paintball di Astaka. Kali tujuan aku ke PC Fair untuk tengok tawaran P1 Wimax. Ini kerana aku dapati kawasan aku tinggal sudah ada liputan. Waktu mengunjugi PC Fair pada bulan Disember lalu, kawasan aku tinggal masih belum ada coverage. 

So kali ni aku subscribe la. Ingatkan adala offer baik sikit tapi nampaknya macam promotion buka masa PCFair juga. Bayar upfront RM 100 then bil bulan pertama RM 60 sebagai activation fee dan RM 99 sebagai yuran bulanan. Then dalam tempoh 7 hari aku boleh kembalikan semula modem dan terminate saja subscription tu. Wang RM 100 akan dikembalikan. Cuma hari ini setelah subscribe, aku (semua yang subscribe hari ini) diberikan peluang untuk mencuba nasib mencapai wang dalam How much can you grab?. Aku kurang bernasib baik kerana hanya berjaya mendapat RM 27.00 sahaja dan akan ditolak dalam first bill nanti. Tengoklah usaha aku ni. 

Sebaik sahaja balik aku pun pasanglah. Memang mudah. Sambungkan ke punca elektrik dan lampu isyaratnya akan terus on. Modem kemudian akan mencari signal. Oleh kerana aku nak jadikan network, aku sambungkan cable ethernet ke router yang sudah lama aku beli tetapi tidak digunakan kerana modem streamyx aku rosak. Zassss (pinjam kata Wahid dalam Melodi) aku dah dapat melayari internet. 


Pada mulanya rasa seronok juga dapat pasang dan melayari internet tanpa sebarang installation software atau setting. Pendek kata prosesnya plug and play lah gitu. Bila check signal memang dapat full bar dengan speed 54.0 Mbps. 

Seperti yang didakwa oleh promoter, aku boleh melayari You Tube tanpa sebarang gangguan. Mungkin sekarang ni You tube dah dijadikan benchmark kot untuk menentukan kelajuan download. Aku pun mencuba dan memang benarlah aku dapat tonton You tube tanpa gangguan. Lancar sahaja downloadnya. 

Perasaan seronok tidak lama. Selepas itu aku dapati download dan upload pada setengah-setengah laman web mengambil masa yang lama. Aku mencuba untuk tengok foto-foto dalam laman PhotoMalaysia, tetapi nampaknya ada yang tidak dapat load sepenuhnya dan jika load pun lambat. Pada malam pertama aku menggunakan Wimax ni, keputusan aku, performancenya lebih kurang sama dengan Maxis Broadband yang sedang aku gunakan. Tetapi nampaknya sejak adanya Iphone 3G maxis, perkhidmatan broadbandnya menjadi semakin teruk. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List