1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, June 17, 2009

Penjawat Awam Dilarang Chat

Jangan salah anggap. Sebenarnya larangan itu adalah di waktu pejabat dan menggunakan talian internet di pejabat. Itulah yang dimaksudkan oleh PM. Memang ramai yang menggunakan kemudahan talian internet untuk chatting nie. Maklumlah free kan?

Chatting adalah salah satu habit yang semakin mendapat tempat di kalangan pelayar internet. Ia merupakan kaedah yang paling mudah dan murah untuk bersembang. Malah boleh bertukar-tukar gambar dan sebagainya. Saya rasa kalau chatting tu mengenai tugas, mungkin tidak salah kot.

Laporan berkaitan DI SINI.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List