1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, September 16, 2009

Kuala Lumpur- Ulang Tahun Ke 250 Guiness

Tarikh itu merupakan tarikh diadakan Arthurs Day di seluruh dunia. Ia merupakan hari ulang tahun pengeluar beer Guiness kali ke 250. Ya, Guiness Brewery akan menyambut ulang tahunnya secara besar-besaran dan Kuala Lumpur menjadi satu-satunya ibukota di Asia yang menjadi lokasi sambutan terbesar itu. Hebat kan Kuala Lumpur? Kemuncak sambutan akan berlaku di Sunway Lagoon dengan konsert oleh Black Eye Peas.

Sungguh hebat Kuala Lumpur kerana dipilih oleh syarikat minuman keras terbesar dunia untuk sambutan ulang tahunnya. Banggakah kita sebagai orang Melayu yang beragama Islam dengan penghargaan syarikat minuman keras itu?

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List