1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, September 20, 2009

Songkok Tinggi Dan Spek Raya

 Tengah malam tadi pergi Uptown di perkarangan Stadium Darulaman, Alor Setar. Pengunjung lebih ramai dari biasa sebab malam ni malam raya. Ada yang nak membeli-belah sebagai persiapan terakhir dan tidak kurang juga yang hanya jalan-jalan memeriahkan Uptown. Penjual nampaknya buat bisnes sakan. Lelong habis. Lepas raya nanti mungkin dapatkan stok baru. Kalau ramai yang habis-habisan membuat persediaan untuk raya, peniaga juga habis-habisan nak clear stok. Raya setahun sekali. Masa nilah nak cari rezeki tambahan.

Nampak this gerai jual songkok tinggi.


Ah.......songkok terbang?

Cuba-cuba spek. Ni untuk raya?
Aku beli tiga pasang spek hitam. Satu RM 15.00. Dua RM 25.00. Tiga RM 40.00. Tawar dapatlah RM 35.00 untuk tiga. Tengok.....PUMA lagi tu....

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List