1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, October 25, 2009

24 Oktober 2008- Posting Baru Untuk Blog4FT

Malam ini buat satu lagi posting untuk pertandingan Blog4FT. Dengan yang baru ni dah lima posting aku buat.

Seharian hari ni duduk mengadap laptop ni sahaja. Tak tahu nak buat apa. Latihan paintball pun tak ada. Namun perasaan geram berterusan kerana masalah internet. P1 Wimax dahlah hancus. Tak guna betul langgan kerana speednya tidak macam didakwa oleh jurujual dulu. Aku rasa speed hanya ok beberapa minggu pertama sahaja semasa langganan ini berada dalam tempoh percubaan. Sebaik sahaja habis tempoh percubaan, maka masalah kelajuan pun bermula. Jagan sangat indikator signal menunjukkan hijau. Asyik oren dan merah sahaja. Kalaupun naik warna hijau, speednya tetap meleret. Macam masa aku guna dial-up dulu.

Dahlah P1 Wimax hancus, sejak Jumaat, Maxis Broadband pula mula buat hal. Asyik drop line saja. Kadang-kadang tak ada network langsung. Kadang-kadang pula dia tak dapat kesan SIM/USIM card. Nilah standard Broadband di negara kita. Bayar mahal, perkhidmatan macam taik. Dah tu, tak malu pula nak hantar amaran tarikh akhir bayaran.

Kelmarin PM ada umum yang mulai tahun depan pelanggan broadband boleh dikecualikan RM 500 daripada cukai pendapatan. Dah macam tu, semakin ramai orang akan melanggan broadband, maka bandwidth akan menjadi semakin sempit dan kelajuannya tentu akan menjadi lebih teruk. Tak guna juga dapat pengecualian cukai kalau kerajaan kalau tidak dibaiki mutu perkhidmatan.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List