1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, March 13, 2010

Akademi Fantasia Bermula

Malam ini bermulalah sesi LDT (Lepak Depan TV) hujung minggu. Apa tidaknya Konsert Akademi Fantasia sudah bemula. Maka minggu Astro buat duit dan orang ramai membazir duit pun bermulalah. Kalau org nak ajak buat program atau aktiviti malam Hari Sabtu ada yang akan fikir dua kali.  

Lokasi AF ni tak jauh dari rumah, just abut 200 metre away je. Jalan kaki pun sampai. Naik motor tak payah pakai topi keledar pun - hish bahaya tu tak pakai topi keledar. Tapi sejak ia diadakan di situ pada tahun lepas sekali pun tak pijak tempat tu. Kalau ada org kasi tiket free kot kot bolehlah pi tengok suasana, tu pun tengok keadaan juga. Manalah tahu penganjug nak kasi tiket kat blogger untuk tolong buat romosi. Duduk kat rumah tengok siaran langsung lagi selesa. Boleh buat kopi sambil cicah roti mayat. Tahu tak apa dia roti mayat?

UPDATE
12 orang pelajar telah membuat persembahan dan AFUNDI pelajar bermula. Top up banyak-banyak untuk Astro.....

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List