1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, March 31, 2010

Bila Dah Dapat Blackberry

Bila mendapat sesuatu yang baru memang kita akan rasa excited dan teruja. Hari Ahad lepas aku dah dapat hadiah Blackberry yang aku menang dalam pertanding menulis blog BlogforFT. Dah lama pun mengidam nak pakai BB ni tetapi maklumlah fulus tidak berapa nak cukup. Cuma kekurangan beberapa ringgit saja. So tak dapatlah nak beli satu, walaupun yang paling cokia. 

Syukurlah aku menang pertandingan menulis blog tu dan dapat juga BB free. Sebenarnya aku dapat tiga item dalam pertandingan itu. Satu BB dan dua Celcom Broadband stick. BB dan satu broadband stick untuk Special jury 25 blog terbaik selepas pemenang hadiah utama sementara satu lagi stick sebagai lima orang penyumbang terbanyak. Broadband stick tu diberikan bersama dengan sebulan langganan internet percuma. 

So, selepas dah dapat BB ni apa lagi dok 'kerunas' (bahasa Kedah tu) benda tu. Now aku dah boleh check email, masuk twitter dan facebook melalui BB tu. Sejak Isnin dok install program satu persatu dan pagi tadi menggunakan Uber Twitter dan menghantar gambar kat Tweetphoto.

Tapi apa yang merimaskan ialah bila aku synchronize email. Setiap kali ada email masuk, akan ada reminder kat blackberry. Memang senanglah nak baca tetapi kalau beberapa minit sekali ada reminder susah juga.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List