1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, March 10, 2010

Akademi Fantasia Musim Kelapan

Selepas selesai Gelanggang Raja Lawak sudah pasti peminat hiburan akan ternanti-nanti pula Akademi Fantasia musim ke8 yang akan keudara tidak lama lagi. Nampaknya semua persiapan sudah diatur. Pengetua sudah dipilih, hos sudah dikenalpasti, tenaga pengajar juga disenaraikan
Para pelajar juga sudah dipilih
  Foto kredit MyMetro
Satu sidang media Akademi Fantasia musim ke8 telah diadakan di Ministry of Sound memperkenalkan para pelajar.

Tentu anda masih lagi terkenangkan Akademi Fantasia musim-musim lepas. Dalam Youtube ada satu clip yang memaparkan gambar pelajar-pelajar semua musim yang lepas.
Akademi Fantasia, Akademi Fantasia juga kerja-kerja untuk akhirat janganlah pula lalai. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List