1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, April 02, 2010

Dahsyatnya, Ingatkan Malaysia Sahaja

Outrage over babies dumped in river
Saya baca berita ini dalam Daily Chilly dan memang terkejut. Dalam kita memperkatakan tentang musim pembuangan bayi di negara kita, rupanya di luar negara berita itu lebih mengemparkan. Apakah jenisnya manusia di akhir zaman ini? Nyawa manusia yang tidak berdosa dizalimi dengan begitu sekali. Nyawa bagaikan tidak bernilai langsung.

2 comments:

shaffique said...

yang buang janin banyak2x kt sungai tu eh? teruk betul orang zaman sekarang..


http://belogbagus.blogspot.com/

zaharibb said...

shafiq
rasanya manusia sahaja yg buang anak macam tu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List