1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, September 08, 2010

08-09-10

Cantik tarikh hari ni. Kebetulan hari ini bermulanya countdown 100 hari sebelum aku bergelar YB. Bukan Yang Berhormat tapi Yang Bersara. Akan bermulalah kehidupan baru sebagai seorang pesara. Sejak setahun lalu pun aku sudah terbayang bagaiamana harus aku mengharungi hari yang tiba-tiba aku bangun dan mendapati aku tidak ada pekerjaan. Teringat dalam satu ceramah agama, penceramah menyebut; orang pencen ni hidupnya rumah, mesjid, main cuc100 daysu sekali-sekala hospital. Itulah rutin hidup pesara. Adakah aku akan menjalani hidup seperti itu pada penghujung tahun ini?

  Imej sebelah adalah widget countdown yang aku letakkan dalam blog berBahasa Inggeris aku beberapa tahun lalu.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List