1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Monday, January 24, 2011

Wajarkah Orang Islam Kurang Patuh Pada Agama?

Hari ini saya nak blog tentang satu artikal yang saya baca di dalam Kosmo (online) tentang satu penghinaan terhadap Islam yang dilakukan oleh seorang tokoh jiran kita. Pandangan itu dicatatkan oleh Lee Kuan Yew di dalam bukunya "Hard Truth To Keep Singapore Going". 

Saya memetik beberapa perenggan seperti yang dilaporkan oleh AFP.   

"Saya ingin menyatakan pada hari ini, kita boleh mengintegrasikan semua agama dan kaum kecuali Islam," 


"Saya fikir kita bergerak maju dengan baik sehinggalah timbulnya Islam dan jika kamu tanya tentang pemantauan saya, komuniti-komuniti lain lebih mudah berintegrasi, kawan-kawan, perkahwinan berlainan bangsa dan sebagainya.
"Saya fikir masyarakat Islam secara sosialnya tidak menimbulkan sebarang masalah, tetapi mereka berbeza dan terpisah," kata Kuan Yew yang menggesa komuniti Islam untuk menjadi kurang tegas dalam mematuhi Islam.
Kuan Yew menegaskan bahawa Singapura mesti berdepan dengan perasaan bermusuhan daripada jiran-jiran beragama Islam yang lebih ramai.
Singapura keluar dari Persekutuan Malaysia pada tahun 1965 ekoran perbezaan besar terhadap dasar Kuala Lumpur yang memberi keistimewaan kepada kaum Melayu. Sejak itu, Singapura telah mewujudkan pasukan tentera paling moden di Asia Tenggara untuk menangani ancaman negara asing. 


Waaupun ada perkara-perkara yang boleh kita jadikan iktibar dari buku tersebut dan jadikan sebagai contoh dan panduan dalam pembangunan hidup tetapi apabila pandangan yang mengesa orang Islam kurang patuh kepada agama amat-amat dikesali. 
Bacalah artikal itu sepenuhnya DI SINI.seperti yang diterjemahkan daripada dari AFP yang tersiar di YAHOO
Terpulanglah pada apa pandangan dan tanggapan anda yang membaca ppsting ini, tetapi bagi saya ia satu pandangan yang merendahkan martabat agama Islam, agama yang mulia dan suci di sisi Allah SWT. Sebagai seorang Islam saya sememangnya rasa kesal dan keciwa dengan pandangan LKY itu yang merupakan Menteri mentor Singapura yang damai menganggap "ejen Yahudi" Asia Tenggara.
Jika ada pelawat blog ini yang merupakan orang Islam dari Singapura, apa pula pandangan anda? Sebagai umat (Islam) akhir zaman kita mewarisi apa yang dibawa oleh junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W untuk terus kembangkan agama suci ini yang sesuai di semua zaman (kerana Allah itu Maha Mengetahui). Bagi saya saranan LKY itu benar-benar mencabar iktikad kita untuk mempertahankan kesucian Islam yang mana kita semua harus meningkatkan lagi kepatuhan kepada Islam dan bukan kurang mematuhinya seperti saranan LKY itu. Wallahu Alam.  

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List