1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, October 12, 2011

Berniaga Itu Sunnah

Jika diamati, sudah agak lama blog ini tidak dikemaskini.
Macam air pasang juga, ada pasang surutnya. Semasa ada mood untuk update adalahlah posting. Semasa hilang mood, tak tengok langsung apa lagi nak update.
Rasanya kali terakhir blog ini diupdate ialah pada 16 September dan jika dihitung, sudah hampir sebulan tidak dikemaskini.
Jika hendak ditulis sememangnya tidak habis bahan untuk digarap. Cuma mood yang tidak ada.
Sejak akhir-akhir ini aku terpaksa memberi tumpuan terhadap menghidupkan perniagaan. Setiap hujung minggu menghadiri kursus perniagaan anjuran Malaysian Entrepreneur Development Consortium (MAEDEC) bertempat di Taman Melawati. Maklum sahajalah selama lebih 30 tahun aku menceburi bidang yang tidak ada kaitan langsung dengan perniagaan. Selepas bersara dari perkhidmatan kerajaan, terpaksa mengubah gaya hidup. Dengan taraf hidup yang tinggi di Bandaraya Kuala Lumpur ini, adalah tidak mencukupi untuk hanya bergantung pada wang pencen setiap bulan. Dah tinggal separuh dari biasa. Mahu tidak mamhu terpaksalah mencari pekerjaan baru untuk menampung hidup. 
Hendak memulakan sesuatu memang susah. Hendak mula dari A dan merangkak menaiki anak tangga ke arah kejayaan juga susah. Realitinya bukan semudah seperti yang kita selalu dengar melalui kempen-kempen MLM. Kalau dengan kempen MLM, rasa macam mudah sahaja untuk menjadi Jutawan. Namun pada hakikatnya cukup sukar. Mungkin dari sepuluh orang hanya seorang dua sahaja yang akan berjaya. Pendek kata MLM bukanlah jalan mudah untuk berjaya sebagai seorang usahawan. Lebih-lebih lagi apabila downline sudah sampai beberapa lapisan. Yang sering mendapat keuntungan ialah mereka yang baru masuk ketika perniagaan itu masih baru.
Aku mendaftar syarikat pun sebab ada ruang untuk berniaga. Syukur juga aku ada sedikit wang ganjaran semasa kerja dulu sebagai modal.
Nasihat yang sering kita dengar ialah, jika hendak menceburi bidang perniagaan biarlah bidang yang kita ada kepakaran. Sebab itu pendaftaran perniagaan aku pun meliputi bidang yang aku ada kepakaran dan networking yang sudah meluas.
Walau bagaimanapun aku juga mendapat kesempatan untuk mencuba menjadi pengedar kopi pracampuran herba yang setakat ini belum ada lagi di pasaran di Kuala Lumpur. Oleh itu cabarannya cukup tinggi. Nabi memberitahu bahawa 9 per sepuluh rezeki yang allah turunkan itu ialah dalam bidang perniagaan. Sebaliknya 9 per sepuluh juga cabarannya.  

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List