1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, April 04, 2012

Berapa Sebenar Harga Nasi Ini?

Berapakah harga untuk sepinggan untuk nasi di bawah? Seekor ikan, sedikit sayur dan kuah. Anda teka dahulu sebelum scrol ke bawah untuk baca tulisan saya seterusnya. 

Semasa dalam perjalanan balik ke Alor Setar pada waktu tengah hari, saya sekeluarga singgah di RnR Jejantas Sungai Buloh Arah Utara untuk makan tengah hari dan solat Zohor. Memandangkan waktu Zohor belum masuk lagi, makanlah dulu. Kedai yang berhampiran dengan kedai majalah itu penuh dan tidak ada meja kosong. Lagi pun ramai pula mereka yang berada di situ sedang merokok dan sudah pasti saya tidak akan rasa selesa dengan asap rokok dan baunya. 

Saya bawa keluarga ke kedai di hujung, rasanya ada dua buah kedai makan di situ. Saya dan isteri ambil makanan yang sama seperti di atas. Saya memesan Teh O Ais Limau dan isteri saya pula Kopi Jantan kosong. 

Semasa membayar, saya terkejut kerana semua makanan yang ringkas itu berharga RM 15.40. Betulkah? Atau makcik tu silap kira. Macam tidak percaya yang harga begitu mahal. Kalau kopi Jantan RM2.50, Teh O Ais Limau RM 1.60, minuman sahaja baru RM 4.10. Jadi sepinggan nasi dengan seekor ikan bernilai RM 5.60 sen begitu. Sampai sekarang pun saya macam tidak percaya harga begitu.

RnR sepatutnya menjadi tempat pilihan makanan yang murah tetapi selepas dikenakan tol, harga makanan pula mahal. Pengguna sudah tidak ada pilihan jadi mahu tidak mahu terpaksalah menyerah leher kepada peniaga makanan di sepanjang perjalanan PLUS itu.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List