1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, July 18, 2012

Ramadhan Datang Lagi


Ramadhan muncul lagi seperti yang Allah rancang untuk menguji hampa-hambaNya dan memberikan peluang kepada hamba-hambaNya untuk mengumpul sebanyak mungkin bekalan untuk di bawa ke alam yang akan ditempuhi selepas alam dunia. 

Sebagai mengisi posting ini sempena menyambut Ramadhan al Mubarrak saya kongsikan tiga gambar yang saya download dari Facebook untuk renungan kita bersama. Semoga ianya memberikan menfaat kepada anda yang membaca blog saya ini. Kredit saya berikan kepada pemilik gambar-gambar ini seperti watermark yang terdapat pada setiap gambar itu. Semoga usaha anda menjadi koleksi ganjaran pahala dariNya untuk dibawa ke sana. 

BLOGGER INI INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT BERPUASA KEPADA SELURUH UMAT ISLAM DI MANA SAHAJA BERADA. SEMOGA AMALAN PUASA KITA TAHUN INI MENDAPAT KEBERKATAN ALLAH S.W.T.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List