1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, August 15, 2012

Lakunya Duit Raya

Kebetulan tahun sempena Aidil Fitri, Bank Negara mengeluarkan duit Ringgit Malaysia dalam edisi baru. Sudah jadi lumrah apa sahaja yang baru menjadi rebutan.

Bagi mereka yang menanam niat untuk bersedekah sempena Aidil Fitri sudah pasti akan pergi ke bank untuk menukar duit kepada denominasi yang kecil.

Tadi pergi ke dua buah bank di Seri Petaling nak tukar duit untuk Raya. Kedua-dua bank itu hanya ada duit RM 1 sahaja. Denominasi lain sudah habis. Laris betul duit baru.

Jadi aku pun ambik jelah duit RM 1.00 tu. Kalau tak susah juga nak kumpul duit nilai macam tu banyak-banyak.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List