1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, August 04, 2012

Sugar Glider

Semasa pergi ke Downtown Cheras ada nampak dua gerai menjual pet baru yang didapati bernama Sugar Gliders. Nampak macam tupai or macam chimpunk. Mulanya tu tak tahu apa nama haiwan kecil itu. Then tanya kat Facebook seorang pengguna FB memberitahu ianya ialah Sugar Glider.


Buat Google search dan macam biasalah tempat pertama yang kena klik bila Google senaraikan ialah wikipedialah. Jadi inilah page Wikipedia  Jumpa juga sebuah kelab peminat haiwan tersebut di malaysia - Malaysian Sugar Glider Club.


Inilah sugar glider yang dimaksudkan dan foto ini diambil dari BLOG INI.
Comel and cute kan? Harganyanya bila ditanya ialah RM200. Seuah gerai lagi menjualnya dengan harg RM 250. 

Haiwan ini yang nama saintifiknya Petaurus breviceps didapati di utara dan timur Australia.Ia juga didapati di Indonesia, New Guinea dan Semenanjung Bismark serta Tasmania. 

Biasanya haiwan ini hidup di kawasan yang hutan di mana terdapat banyak bekalan makanan tetapi selalu dijumpai di kawasan hutan eucalyptus. Ianya adalah golongan haiwan nocturnal iaitu aktif di waktu malam dan tidur sebelah siang. Ini kerana mereka akan memburu seranga-serangan kecil dan menghirup getah yang manis dari pokok eucalyptus, acacia dan gum tree. 

Apa pula yang dimakan oleh haiwan ini? Ada sebuah blog yang menceritakan pasal makanan haiwan ini. SINI

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List