1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, September 13, 2012

Pengalaman Ke Event Pelancaran Toshiba Satellite

Mencari sesuatu tempat baru memang susah khususnya di tengah kesibukan bandaraya Kuala Lumpur. 12 September ada jemputan untuk satu majlis pelancaran produk di Jalan Yew.

Tengok lokasi yang diberikan di dalam peta memang nampak mudah. Kalau macam aku dari Bukit Jalil pergi terus je ikut Lebuhraya KL-Seremban kemudian masuk Jalan Sungai Besi sebelum Jalan Yew. oleh kerana turun awal dari rumah, rasa macam sempatlah sampai sebelum event bermula.

Cubaan pertama tu drive confident saja sambil mata liar mencari bangunan tempat event tu. Tak kelihatan di mana bangunan itu dan bila terasa salah terus pusing masuk Jalan Dewan Bahasa dan Pustaka untuk mula dari punca. Peribahasa mengatakan "Sesat Di Hujung Jalan, Balik Ke Pangkal Jalan". Ni bukan sesat di hujung jalan lagi, tetapi sesat masa dok jalan.

Buat second try, pusing dan masuk semula Jalan Sungai Besi dari Jalan Istana. Kali ini masuk parking dekat area belakang Wisma Mah Sing tu. Hujan pula sudah mula turun renyai-renyai. Selepas parking mula jalan kaki dan bertanya pada dua orang salesman Perodua yang sedang berehat. Aku dimaklumkan bahawa itu masih lagi Jalan Sungai Besi. Jalan Yew atas lagi. Dan aku juga dimaklumkan jauh ke hadapan lagi. Balik ambik kereta.

Masih tak jumpa dan kali ini ternaik ke Jalan Tun Razak. Bila menyedari sudah silap jalan, turun semula ikut Bulatan Kampung Pandan dan pusing balik. Hujan sudah lebat. Last sampai Petronas di Jalan Cochrane. Jam sudah 1.58 tgh hari.

Hantar mesej kepada Broframestone bahawa aku sesat jalan. Maklumlah, nanti dia ingat aku tidak tunaikan janji.

Teruskan perjalanan masuk Jalan Peel dan terkeluar kat Jalan Pudu. Sambil memandu sambil tengok peta dalam tablet. Akhirnya sampai ke Bulatan di Jalan Cheras menuju ke Jalan Loke Yew. Masa sudah melepasi jam 2.00 petang.

Dari Jalan Loke Yew turun untuk ke Jalan Sungai Besi tetapi terambil susur keluar lebih awal. Terpaksalah buat ubah suai untuk masuk ke Jalan Sungai Besi. Terpaksalah pusing belik untuk masuk semula Jalan Sungai Besi menghala ke pusat Bandar.

Kali ini tidak naik ke arah Jalan Tun Razak sebaliknya ambil susur keluar ke Bulatan Pudu untuk ke Jalan Pasar/ Jalan Yew. Akhirnya letak kereta di bawah Jejantas ke Jalan Tun Razak. Rupanya jika semasa di Jalan Cochrane jika pusing balik masuk Jalan Pasar banyak masa dijimatkan.

Aku dah bagikan akan putus asa. Terbaca SMS dari Broframestone tentang keadaan masa itu. Aku dimaklunkan bahawa penganjur menyediakan Valet Parking. Alamak. Apa boleh buat.

Nampak bangunan F&N dan kemudian melangkah ke arah itu kerana lokasi Deep living itu bertentangan dengan bangunan itu. Akhirnya sampai juga selepas menapak.

Rupa-rupanya aku tersilap mengambil underpass di Bulatan Jalan Loke Yew tu. Patutlah tidak nampak Wisma 88 tempat event tu. Dah tu pula jarak aku letakkan kereta dan jarak kali pertama letak kereta sebelum itu lebih kurang je jauhnya.

Bila sampai jumpa Broframestone dan kemudian mendaftarkan diri. Aku miss ucapan pelancaran.

Event itu adalah untuk pelancaran produk komputer terkini Toshiba. Pada majlis itu dipamerkan Ultrabook dan juga komputer desktop terbaru dari mereka.

Buat pertama kalinya Toshiba melancarkan Ultrabook yang direka untuk kegunaan peribadi, mobiliti dan hiburan.

Model U840W mempunyai skrin lebar 14.4 inci pada kadar 21:9 dalam bentuk cinematic display yang sesuai untuk menonton HD movie. i merupakan Ultrabook pertama seumpamanya di dunia.

Kedua-dua model tersebut dipacu oleh  3rd generation Intel® Core processor for Ultrabook™ dengan sistem operasi Windows® 7 Home Premium. Lihat spesifikasi di bawah. 

Produk pertama ialah Toshiba Satellite U840W dan U840


 Spesifikasi Utama:
·         3rd generation Intel® Core processor for Ultrabook
·         Windows® 7 Home Premium
·         14.4-inch diagonal Ultra-Wide HD Clear SuperView display with 1792 x 768 resolution
·         500GB + 32GB solid state hybrid hard drive
·         RAM: up to 10GB DDR3
·         Full size ports: 3x USB 3.0 with 1x Sleep and Charge, HDMI, multi-card reader, 10/100Mbps Ethernet
·         Wireless connectivity: Bluetooth® 4.0, WLAN (802.11b/g/n)
·         1.3MPixel camera
·         Harman Kardon® stereo speakers and SRS Premium Sound™ 3D, hot key for volume control
·         Large ClickPad™ with gesture support, full size A4 keyboard with backlight
·         Toshiba Sleep & Music1
·         Dimensions: 368.5mm x 200mm x 20.8mm
·         Weight: starting from 1.58kg (depending on configurations)
·         Color: Brushed aluminum with dual finish

Nota: Kedua-dua model ini diberikan Regional Limited Warranty setahun (alat ganti dan servis)Produk kedua ialah Full HDD REGZA LX800 series


REGZA LX830
· Full-HD 23” LCD panel with LED backlight with 10-Points Multitouch, 1,920 x 1080 pixels (16:9)
· CPU:  3rd Generation Intel® Core™ i7-3610QM Quad Core or Intel® Core™ i5-3210M Dual Core
· GPU: NVIDIA® GeForce® GT 630M, up to 2GB (DDR3) VRAM
· RAM: up to 16GB DDR3 (1600MHz)
· HDD: up to 2 TB capacity
· DVD Super Multi drive or Blu-ray ROM drive
· Hybrid DVB-T Analog/Digital TV Tuner (PAL)
· HDMI®-In, 4x USB 2.0, 2x USB 3.0 (1x USB 3.0 supports Sleep-and-Charge), HDMI® out, Gigabit Ethernet, Multi-Card reader
· WLAN (802.11b/g/n), Bluetooth® 4.0,
· Onkyo® Stereo speakers with SRS® Premium Sound 3D
· 1.0 HD Web camera with Mic and Face Recognition
· Matching colour wireless Keyboard and Mouse
· Weight: starting at 7.0kg
· Dimensions: 56.7cm x 41.5cm x 52.0cm
   
REGZA LX810
· Full-HD 21.5” LCD panel with LED backlight, 1,920 x 1080 pixels (16:9)
· CPU:  3rd Generation Intel® Core™ i5-3210 Dual Core or Intel® Core™ i3-3110M Dual Core
· GPU: NVIDIA® GeForce® GT 630M, up to 2GB (DDR3) VRAM
· RAM: up to 16GB DDR3 (1600MHz)
· HDD: up to 2 TB capacity
· DVD Super Multi drive or Blu-ray ROM drive
· Hybrid DVB-T Analog/Digital TV Tuner (PAL)
· HDMI®-In, 4x USB 2.0, 2x USB 3.0 (1x USB 3.0 supports Sleep-and-Charge), HDMI® out, Gigabit Ethernet, Multi-Card reader
· WLAN (802.11b/g/n), Bluetooth® 4.0,
· Onkyo® Stereo speakers with SRS® Premium Sound 3D
· 1.0 HD Web camera with Mic and Face Recognition
· Matching colour wireless Keyboard and Mouse
· Weight: starting at 6.1kg
· Dimensions: 52.1cm x 39.4cm x 50.1cm 


Nota: Kedua-dua model ini diberikan Local Limited Warranty setahun (alat ganti dan servis)

Produk ketiga pula Toshiba Satellite P840

Spesfikasi Satellite P840 :


CPU
Intel® Core™ i5-3317U Processor (with Turbo Boost technology up to  up to 2.6GHz), 1.7GHz, 3M Cache)
RAM
4096MB DDR3 1600MHz SDRAM expandable to 16384MB
Display
14.0" WXGA HD Clear SuperView LED Backlight TFT display (16:9), resolution 1,366 x 768
Graphics
NVIDIA® GeForce® GT630M with Optimus Technology (ext 2GB VRAM)
ODD
Ultra-slim DVD SuperMulti Double Layer Drive
HDD
750GB (SATA) with shock absorbers HDD
Sound
Harman Kardon® speakers with Slip Stream technology, SRS® Premium Sound™ 3D
Ports
3x USB 3.0 (2x with Sleep-and-Charge), Bluetooth 4.0, HDMI, WLAN (802.11 b/g/n), Gigabit LAN, Headphone and Line-in (with Sleep-and-Music) Jack
Camera
2.0MPixel Full HD webcam
Dimension
349 x 234 x 24.0/29.0mm
Weight
Starting from 1.96kg
Design
Brushed silver-coloured aluminium  casing with rounded edges
Toshiba Smart Features
2D/3D conversion, Toshiba Resolution+, Toshiba 3D HDD Motion Sensor, Toshiba PeakShift, Toshiba ECO Utility, Toshiba PC Health Monitor, Toshiba Sleep-and-Music, Toshiba USB Sleep-and-Charge, Fingerprint Sensor, LED Backlit Keyboard

Nota: Model ini diberikan Regional Limited Warranty setahun (alat ganti dan servis)


Spesifikasi dan ciri-ciri sebenar boleh diberubah mengikut model. Untuk maklumat lanjut sila layari  more  http://pc.toshiba-asia.com

Toshiba menyediakan khidmat bantuan lepas jualan yang komprehensif dan kesemua nodel yang dilancar pada hari itu juga akan mendapat layanan yang sama. 

Umum mengenali Toshiba sebagai pengeluar peralatan elektronik berteknologi tinggi dan Toshiba Corporation ini telah diasaskan pada tahun 1875. Syarikat ini mempunyai 315 cawangan dan affiliate di seluruh dunia dan Toshiba Singapore Pte.Ltd adalah subsidiari milik penuh Toshiba Corporation. Berpengkalan di Singapura, ia adalah Ibu Pejabat untuk Asia Selatan dan Asia Tenggara. 

Pusat Servis Toshiba di Malaysia KLIK SINI. (Untuk Laptop) atau SINI

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List