1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, July 13, 2013

Terkena Pula Petang Ini

Petang semalam beli air mata kucing dari seorang penjual di gerai tak berlesenlah. Kat luar balang ada tanda harga RM1.50. Kira murah lah berbanding dengan gerai yang satu lagi yang jual dengan harga RM2.00 sebungkus. Kuantiti airnya lebih kurang je. 

Hari ini pergi lagi gerai berkenaan. Nampak ada air soya cincau. Terus minta satu bungkus. (Nasib tak cakap dua). Selepas bungkus aku hulurkan RM2.00. Dia cakap yang ni RM3.00. Tersentak juga. Kalau di balang ada tanda harga sudah pasti tidak minta air itu. Memang mahal kerana kalau di tempat lain baru RM2.00 je. Esok tak beli dah kat situ.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List