1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, February 01, 2008

Tabung Pilihanraya PAS

Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Abdul Hadi Awang pada 31 Januari 2008 melancarkan Dana Pilihan Raya Umum ke-12 bagi menggerakkan jentera PAS menentang Barisan Nasional dalam pilihan raya akan datang.

"Sebagai mana yang dinyatakan dalam Al-Quran, seorang yang beriman kepada Allah dan Rasul tidak ragu dan berjihad bersungguh-sungguh ke jalan Allah dengan harta benda dan jiwa raga.

"Oleh itu sumbangan ke jalan Allah amat besar. Ia satu hikmah yang besar kenapa Allah memberi pahala tujuh kali ganda kepada orang yang memberi sumbangan ke jalan Allah.

Gambar diambil dari Harakahdaily.

Orang ramai yang ingin memberi sumbangan boleh menyalurkannya melalui nombor akaun Bendahari, 1402 3010 0008 85 (BIMB) atau 1449 0000 0171 04 (CIMB). Sumbangan juga boleh diserahkan secara terus di Pejabat Agung PAS, Jalan Raja Laut dan menelefon 03-2692 5000.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List