1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, March 07, 2008

Nak Balik Mengundi

Sekejap lagi aku akan bertolak dari Kuala Lumpur untuk balik ke Alor Setar untuk mengundi. Ya, aku akan mengundi di Alor Setar.

Lokaliti 009/12/11/001 - Kampung Berjaya

DUN N 12 Bakar Bata
Parlimen P 009 Alor Setar

Ini merupakan kali kedua aku mengundi di Parlimen dan Dun ini. Sewaktu Pilihanraya tahun 2004 lalu aku tidak dapar mengundi kerana berada di Hong Kong. Sebelum itu aku merupakan pengundi di Parlimen Kubang Pasu dan DUN Jitra.

Aku harap orang Kampung Berjaya masih kenal pada aku kerana takut nanti mereka kata aku ini pengundi hantu. LOL

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List