1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Wednesday, July 16, 2008

Post Debat

Berakhir sudah debat antara Menteri Penerangan Malaysia, Datuk Shabery Cheek dan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang diadakan di Dewan Bahasa dan Pustaka. Nampaknya Datuk Shabery bukannya orang yang mampu memberi cabaran kepada Datuk Seri Anwar Ibtahim yang berpengalaman dan luas pengetahuan itu. Walaupun dalam keadaan tertekan dengan waran tangkap terhadap kes sodominya, beliau masih boleh berbicara dengan waras dan meyakinkan pendengar dengan hujah-hujannya berbanding Datuk shabery yang kata ramai bloggers hitting below the belt. Datuk Shabery lebih banyak menyerang peribadi Datuk Seri Anwar dengan mengungkitkan penglibatan DSAI sewaktu dalam kerajaan dan melakukan kerja-kerja yang tidak menyenangkan seperti demonstrasi jalanan dan sebagainya.

Apa yang menjadi persoalan sekarang adakah Datuk shabery akan mengotakan kata-katanya bahawa jika dia tewas dalam perdebatan itu dia akan meletakkan jawatannya sebagai Menteri Penerangan. Sekarang penilaian penonton menunjukkan di tewas.

Keputusan undi yang dibuat oleh mStar yang merupakan antara MSM bebas menunjukkan DSAI memperolehi 84.9% sementara Datuk Shabery hanya 9.3%. Keputusan ini disalin pada 9.58 minit pagi 16 Julai 2008.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List