1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, August 24, 2008

Kedah Juara Piala Malaysia 2008

TAHNIAH!!!
JUARA PIALA MALAYSIA 2008
KEDAH 3 - SELANGOR 2

Biar Jasa Jadi Kenangan"

Yakinkanlah diri sendiri
Berjuanglah sejiwa murni..
Tekun berani seungguh hati..
Demi sukan mengharum negeri

Biar jasa jadi kenangan

Hijau Kuning lambang kemegahan..
Jelapang padi tempat sanjungan
Negeri Kedah Darul Aman
Kedah! Kedah pantang kalah
Walau sakit jatuh dan rebah..
Bangun lantas semula gagah
Bujur lalu melintang patah

Hijau Kuning tanahku

Darulaman negeriku

Hijau Kuning darahku

Negeri Kedah negeriku

Negeri Kedah negeriku


Song : Dato' Paduka Hj. Ahmad Basri Mohd Akil..
..Lyrics & Melody : Freddie Fernandes..

Dulu sewaktu aku menjadi jurulatih di Kedah lagu ini sering aku ajarkan kepada pemain bolabalingku dan juga atlet olahraga. Ia sememangnya memberikan semangat juang kepada atlet apabila bertanding di peringkat MSSM. Kini setiap kali aku mendengar lagu ini meremang bulu romaku kerana nostalgia ku ketika berjuang bersama atlet-atlet untuk mengibarkan bendera negeriku.

Hijau Kuning - Lagu tema

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List