1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Tuesday, September 16, 2008

16 September 2008

Hari ini rakyat di Sabah dan Sarawak menyambut hari kemerdekaan mereka melalui Malaysia. Sebagai menyambut hari bersejarah ini, cuti umum diistiharkan.

Today is Sept 16, 2008 - a Public Holiday in Sabah. It was on this day in 1963 that a new nation was born - the Federation of Malaysia. Sabah, Sarawak, Singapore and Malaya together formed this nation 45 years ago.- Aki momogun.

Hati ini juga ditunggu-tunggu oleh rakyat sleuruh negara kerana diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tarikh pertukaran kerajaan.

Pada masa menulis blog ini, aku sambil-sambil switch ke anwaribrahimblog untuk mengikuti siaran langsung sidah media Andar Ibrahim dari Ibu Pejabat PKR di Tropicana. Siaran itu disiarkan melalui justin.tv. Harap sesuatu yang mengembirakan rakyat Malaysia akan diumumkan. Ada tak blogger yang buat live coverage?

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List