1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Tuesday, September 02, 2008

16 September - Hari Malaysia?

Satu tarikh yang ditunggu-tunggu oleh ramai rakyat Malaysia yang inginkan kemerdekaan sebenar. Apa ada dan akan jadi pada 16 September? Tarikh itu disebut oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai tarikh peralihan kerajaan. Kerajaan Barisan Nasional yang sudah memerintah negara ini sejak 50 tahun lalu akan digantikan oleh kerajaan baru - kerajaan Pakatan Rakyat.

Sememangnya bagi rakyat Malaysia, ianya dinanti-nantikan. Ramai yang sudah muak dengan pemerintahan kerajaan BN selama ini tetapi tidak ada pilihan untuk menukar kerajaan kerana tidak ada sesiapa yang layak untuk menerajuinya. Sekarang apabila sudah ada Datuk Seri Anwar Ibrahim maka, harapan baru Malaysia mula bersinar. Ramai melihat Datuk Seri Anwar lebih berkaliber daripada pemimpin-pemimpin yang ada dalam BN. Ramai melihat empat orang yang berada teratas dalam senarai pemimpin negara sememangnya tidak layak langsung untuk memacu negara ke arah menjadi negara maju pada tahun 2020 seperti yang disasarkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir.

Laporan akhbar.

16 September cuti umum bagi negeri diperintah Pakatan? Syor Anwar dkaji.
Anwar hadir siri pertmuan lompat Pakatan di KL esok.
Anwars path to Putrajaya.
BN Terburai sebelum 16 September.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List