1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, September 04, 2008

Pada Hari Keempat Ini

Sabda Nabi S.A.W " Apabila tiba bulan Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka serta syaitan-syaitan dibelenggu" - Riwayat Abu Hurairah r.a.

Hari ni dah masuk empat hari umat Islam berpuasa. Setiap petang hujan lebat dan yang pastinya gelisah dan mengeluh ialah mereka yang berniaga makanan di bulan mulia ini. Inilah masanya sebulan untuk menambahkan rezeki, mencari duit tambahan bagi menyambut Aidil Fitri nanti.

Tengahari tadi aku merasai satu pengalaman yang agak menakutkan juga. Sewaktu aku sedang bercakap melalui telefon bimbit di luar pejabat, tiba-tiba bunyi petir yang kuat dan lebih kurang 30 meter dariku sepohon pokok terkena panahannya. Berasap tetapi mungkin panahan itu tidaklah kuat sangat dan pokok itu tidak terjejas pun. Entahlah kalau aku pergi tengok lebih dekat. Mungkin ada kesannya. Belum pernah aku mengalami sedemikian.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List