1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, September 05, 2008

Takziah Buat Keluarga Allahyarham Pak Samad

Akhirnya Pak Samad kembali ke rahmatullah setelah 10 hari berjuang di katil wad hospital. Pak Samad kembali pada jam 5.58 ptg 4 September 2008.

Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya dan diletakkan bersama orang-orang yang beriman. Al-Fatihah untuk allahyarham.

Semoga karya-karya dan hasil beliau semasa hayat akan terus diperturunkan untuk dijadikan bahan rujukan dan menjadi amal jariah Allahyarham.

Ucapkan Takziah di sini.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List