1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Tuesday, September 30, 2008

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Penyimpan Mohor Besar Raja-raja telah mengumumkan bahawa Hari Raya Aidil Fitri tahun ini jatuhnya pada hari Rabu 1 Oktober 2008. Satu hari lagi untuk berpuasa dan mengumpul pahala ibadah. Namun peluang untuk bertarawih sudah berakhir dengan tamatnya Ramadhan. 

Setiap tahun apabila tiba di penghujung Ramadhan kita pasti akan dengar soalan-soalan lazim. Sekiranya anda ada lagi mendengar soalan lazim yang saya tidak paparkan di sini bolehlah sharekan di ruangan komen. Bagi anda yang tidak balik kampung tu, tolonglah tengok-tengokkan rumah jiran yang kosong tu. Tak mengapa jadi jaga tak bertauliah untuk beberapa hari kerana dapat pahalanya.  

Ni soalah lazim sebelum balik kampung.

1. Raya ni balik kampung ke?
2. Bila mula cuti?
3. Berapa hari bercuti?
4. Banyak ke buat kuih?
5. Dah shopping untuk raya ke?
6. Tiket bas dah beli ke? (soalan bagi mereka yang tidak ada kenderaan)
7. ........................

Bila sudah berada di kampung

1. Bila balik?
2. Cuti berapa hari?
3. Bila balik ke sana semula? (tempat bertugas)
4. Jalan tak jam ke?
5. .................................

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List