1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Tuesday, December 23, 2008

Manusia Kah?

Sungguh sedih membaca satu artikal dalam My Metro di bawah tajuk 'Dua Beranak Nafsu Haiwan'. Berita itu mengenai seorang bayi yang berusia 20 bulan telah dicabul oleh seorang lelaki. Sungguh sedih membaca berita berkenaan dan amat kesal kerana ada juga manusia yang berhati binatang seperti lelaki itu dan anaknya. Kalaulah dah gian sangat ramai pelacur boleh dicari untuk melempiaskan nafsu binatang mereka itu tetapi mengapa bayi yang tidak berdosa, tidak berdaya dan tidak mengetahui apa-apa itu perludijadikan mangsa kereka. Dosa tetap dosa dan adalah lebih bermaruah mencari pelacur daripada menganiaya bayi berkenaan. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List