1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, December 26, 2008

Web Hosting

Baru-baru ini sewaktu mengunjungi Jom Heboh di Bukit Jalil aku telah membeli satu package webhosting dengan tujuan hendak memindahkan blog ke dot com. Memang dah lama ingin nak guna dot com sendiri. Seperti biasa iklannya boleh menarik perhatian dengan hanya RM 50.00 untuk satu webhosting. Kadar itu memang murah. Tetapi sebenarnya RM50 itu hanya basic. Jika hendak menggunakan dot com tanpa meletakkan nama penendali hosting itu maka harganya lain. untuk dot com kena tambah RM 55.00 dan untuk dot com dot my tambah RM 50.00. 

Aku membeli pakej dot com kerana ianya nampak lebih global. Lagi pun tujuan aku untuk hos blog bukannya laman perniagaan. 

Setelah mendengar penerangan memang nampak senang kerana ia menggunakan microsoft words sebagai asas pembinaan. Setelah site yang aku beli itu di akfitkan, maka aku pun masuklah administrator panel. Barulah aku dapati ianya tidak sesui untuk hos blog. Menunya tidak boleh diubah lagi. Aku telah cuba membina blog baru dengan menggunakan nama blog yang sedang aku kendalikan di blogspot. Setelah sehari suntuk mengendalikannya maka aku rasa besar kemungkinan aku akan terus bersama blogspot sehingga mendapat satu web hosting yang baru khusus untuk hosting blog. 

1 comment:

Anonymous said...

Hi,

I would recommend "HostGator" for your web hosting because it's very cheap and reliable. Their support service is awesome. This company offers site building tools, application vault, web mail, antivirus, Php, MysQL ,e-commerce and hosts unlimited websites in one plan. Don't go for free web hosting.They are not reliable. Check it out here (read the User Reviews):
http://Top50WebHosting.org

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List