1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Monday, March 23, 2009

Ingat 28 Mac 2009

Mac 2009 adalah hari yang disulam dengan satu kempen untuk kesejahteraan alam di masa hadapan. Hari tersebut dinamakan sebagai 60 Earth Hour di mana mereka yang mengambil bahagian akan memadamkan lampu selama satu jam mulai jam 8.30 malam hingga 9.30 malam.
Kempen ini adalah sebahagian usaha untuk mengawal Earth Warming dan bermula di Sydney pada tahun 2007. Kempen ini semakin mendapat sambutan dan kini bandaraya-bandaraya seluruh dunia sudah mula mengambil bahagian.

Together we can take control of the future of our planet, for future generations.

Jika anda rasa ingin membantu kesejahteraan anak cucu di masa hadapan, tidak rugi untuk mengambil bahagian dalam kempen ini. Tidak rugi apa-apa malah menguntungkan kerana kita dapat menjimatkan tenaga elektrik selama satu jam. Banyak perkara boleh dibuat dalam masa satu jam itu. Sekurang-kurangnya kita dapat duduk dan renungkan diri sendiri dan masa depan. Dalam kegelapan itu kita renungkan betapa besarnya kuasa Allah yang telah memberikan kita cahaya dan bezakan keadaannya jika berada dalam kegelapan.

Sebenarnya melalui kempen ini banyak falsafah yang dapat kita perolehi. Antara lain kedatangan Islam yang dibawa oleh junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W hingga membawa umat manusia dari kegelapan kepada alam penuh cahaya.

28 Mac 2009
8.30 mlm hingga 9.30 mlm

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List