1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, March 28, 2009

Jamu?

Beras kencur mengandungi alkohol?

BERAS kencur ni memang dah confirm haram. Kenapa haram? sebab memang terang-terang ada tulis di botolnya yang benda itu mengandungi alkohol dan ianya adalah arak kelas B (mungkin ini sistem pengelasan arak kat Indonesia).

Beras Kencur ini yang saya perhatikan di gerai-gerai jamu kocok memang dicampurkan kedalam jamu tersebut lantas menjadikan jamu tersebut yang pada asalnya halal dan bermanfaat kepada tubuh badan terus jadi haram.

Banyak lagi ubat lain yang boleh diambil untuk sihatkan badan. Kita belum darurat lagi kenapa harus campur arak dan benda haram kedalam medicinal concoction ni?

Hairan betul bila tengok awek-awek Indon (dah rupa makcik dah pun sebenarnya) masih dok minum jamu ni.

Tak sedar ke mereka yang benda tu haram?

M.MOHAMED-HARIS

Saya telah membuat search dalam internet dan tidak pula menjumpai Beras Kencur ini yang mengatakan ada kandungan alkohol. 

Channel News Asia.

Bambangprianto.

Cooking, Food and Recipe......

Walau bagaimanapun, jadikanlah satu amalan untuk menyemak kandungan bahan-bahan dalam makanan yang dibeli disamping menyemak tarikh luputnya. Jika was-was baik jauhkan. 

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List