1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Sunday, July 26, 2009

Latihan Persediaan Paintball

Hari Sabtu pergi latihan paintball lagi kat padang Astaka di Petaling Jaya. Latihan itu sebagai persediaan untuk mengambil bahagian dalam Liga Paintball Kebangsaan yang akan di adakan di Dataran Pahlawan, Melaka pada 1 dan 2 Ogos 2009. Team aku Yakuza akan mengambil bahagian dalam liga ini buat kali kedua. Kali pertama ialah dalam sirkit pertama pada awal tahun lalu.

Aku pun tak sangka akan terlibat secara serius dengan permainan extrim ini memandangkan usia. Rata-rata yang main adalah anak-anak muda berusia dari belasan tahun hingga 30an. Kadang-kadang rasa macam tak kena pula bagi bagi aku bermain dengan mereka yang ada diantaranya boleh dianggap sebagai anak. Namun demikian sejak aku melibatkan diri dengan permainan ini, aku sudah mula menjaga kembali kecergasan fizikal. Aku sudah mula meningkatkan kembali tahap kecergasan.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List