1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, September 10, 2009

090909


Ini tarikh yang unik untuk tahun ini. Tahun hadapan akan jadi 101010. Ah, angka binary untuk bahasa komputer? Di laporkan beberapa perkara berlaku hari ini sempena mengambil tarikh yang unik ini. Di Kuala Lumpur sepasang mempelai telah melangsungkan perkahwinan mereka setelah kalu pertama mengucapkan cinta pada 070707 lalu.

Bermula di New Zealand pada jam 9.00 pagi dimulakan World Day of Interconnectedness. Antara aktiviti yang dilakukan pada jam 9.09 pagi 090909, individu boleh memasang lilin. Err....awas. Kita di Malaysia tidak boleh memasang lilin di tempat awam. Nanti kena tangkap. Nak tahu apa dia Interconnectedness baca DI SINI.

Di Kuala Lumpur juga pada hari ini diadakan kempen Keselamatan Jalan Raya anjuran Malaysian Institute for Road Safety

Tu sekadar nak sebutkan beberapa. Nak tengok apa yang berlaku lagi di seluruh dunia, aku buat Google search dan dapat INI.

Malam ini juga di surau tempat aku tinggal, giliran aku sediakan more selepas Tarawikh. Memang aku sengaja pilih tarikh ini lagi pun sempena tarikh lahir isteriku yang ke......ah, tak payahlah nak sebutkan ke berapa.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List