1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Thursday, September 10, 2009

Lailatul Qadar Tidak Lama Lagi

Umat Islam kini sudah semakin sampai ke penghujung bulan Ramadhan. Hari ini kita sudah masuk ke sepuluh malam terakhir Ramadhan. Pada sepuluh malam terakhir inilah terdapat malam Lailatul Qadar pada salah satu malamnya. Malam Lailatul Qadar adalah satu malam yang dikurniakan hanya kepada umat Nabi Muhammad S.A.W dan tidak diberikan kepada umat sebelumnya.

Pada malam tersebut, Malaikat akan turun ke bumi dan pergi ke rumah-rumah orang mukmin, kecuali jika di dalamnya terdapat anjing, khinzir, arak dan patung. Mereka akan mengucap tasbih dan memohon keampunan bagi umat Muhammad S.A.W sehinggalah waktu fajar sebelum mereka naik semula ke langit. Pada malam tersebut juga Allah s.w.t melipatkan rahmatnya kepada seluruh orang mukmin yang masih hidup dan juga kepada yang telah mati.

Hadis dari Anas bin Malik pula menyatakan, barang siapa yang menunaikan solat Maghrib dan Isya berjemaah sepanjang bulan Ramadhan sesungguhnya dia telah mendapat sebahagian daripada Lailatul Qadar

Malam Lailatul Qadar adalah satu malam yang sejahtera dan selamat dari segala kesejahteraan dari awal malam sehinggalah terbit fajar.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List