1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Saturday, September 05, 2009

Himpunan Blogger Melayu?

Anda Tweet? Saya pun tweet juga. Twitter adalah merupakan satu lagi aplikasi internet yang membolehkan seseorang itu meninggalkan mesej ringkas (140 huruf) kepada sahabat Twitter yang sama-sama follow satu sama lain. Mesej dalam Twitter dihantar secara real time dan boleh berfungsi sebagai satu telegram atau SMS jika pada masa yang sama kedua-dua sahabat itu berada online. Kenny Sia sewaktu ditanya perbezaan antara Twitter dan blog dalam satu perjumpaan blogger telah menyatakan Twitter dianggap sebagai SMS sementara blog sebagai surat khabar.

Saya menulis posting ini setelah membaca satu tweet dari nikicheong yang menjawab tweet oleh twestivalkl tentang satu perjumpaan sesama Tweeters di Kuala Lumpur pada 12 September 2009.

Perjumpaan seperti ini adalah satu cara bloggers berjumpa dan berkenalan antara satu sama lain dan bertukar-tukar pendapat. Saya telah beberapa kali juga turut serta dalam perjumpaan-perjumpaan bloggers seperti yang dianjurkan oleh AllMalaysian Bloggers, Nuffnang dan blogger di Miri. Namun demikian sebahagian besar perjumpaan bloggers itu tidak ramai disertai oleh bloggers Melayu kerana persekitaran perjumpaan itu tidak sesuai dengan orang Melayu, khususnya yang beragama Islam. Ini kerana biasanya perjumpaan itu lebih berunsurkan kepada parti yang disajikan dengan minuman keras dan bercampur-aduk antara lelaki dan perempuan.

Selepas membaca twestivalkl itu maka terlintas di fikiran saya, mengapa tidak bloggers Melayu juga menganjurkan perjumpaan-perjumpaan untuk berkenal-kenal antara satu sama lain, bertukar pendapat dan pengalaman. Sesuai dengan kedatangan Syawal, bloggers Melayu boleh menganjurkan perjumpaan sesama mereka. Saya tidak pasti sama ada Muslim Bloggers Alliance ada menganjurkan perjumpaan sempena Aidil Fitri nanti.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List