1

Al-Quran adalah hidayah, rahmat, syifa, nur, furqan dan pemberi penjelasan bagi manusia.. Segala isi kandungan al-Quran itu benar. Al-Quran juga dikenali sebagai Al-Nur bererti cahaya yang menerangi, al-Furqan bererti yang dapat membezakan di antara yang hak dan batil dan al-Zikr pula bermaksud yang memberi peringatan.

Dari Abu Hurairah r.a katanya Nabi s.a.w bersabda:
”Apabila dikumandangkan azan untuk solat, syaitan lari terkentut-kentut sehingga tidak terdengar olehnya azan. Apabila muazzin berhenti, ia pun kembali. Begitu pula apabila qamat dibacakan, dia pun lari. Dan apabila iqamat telah selesai, dia datang kembali. Dia sentiasa menggoda orang yang sedang solat, dengan berkata kepadanya:”Ingatlah apa yang belum kamu ingat!” Sehingga akhirnya orang itu tidak tahu lagi berapa rakaat dia telah solat.”

Allah dalam Al Quran

"Tidakkah kamu (manusia) melihat bagaimana Allah menghapuskan kaum terdahulu sebelum kamu, sedangkan mereka (kaum terdahulu) dari tamadun yang hebat, membina bangunan dari tembok-tembok kukuh..."

"Apabila manusia terlalu banyak melakukan kerosakan dimuka bumi ini, Allah akan perintahkan bumi bergoncang, gunung memuntahkan isinya, langit menurunkan hujan, sehingga mereka (manusia) menjadi hancur-sehancurnya... Dan Allah akan menggantikan mereka dengan umat yang baru..."

Friday, September 25, 2009

Jika Saya Patahkan Gelang Anda, Anda Kena Melakukan Seks

Menarik juga artikal dalam Metro yang aku baca pagi ini. Gelang seks cetus kebimbangan. Ianya mengenai trend kanak-kanak di Britian yang gemar membeli dan memakai gelang yang dinamakan "Sex Bracelets". Gelang ini mendapat sambutan kanak-kanak yang tidak tahu apa erti sebenarnya perkataan seks itu.

Saya rasa artikal ini dipetik dari akhbar News of The World di bawah tajuk "If your bangle breaks you must have sex". Gelang itu dihasilkan dalam warna-warni- oren, merah, biru, hitam dan berbentuk nipis tetapi telah menyebabkan ia menjadi perhatian. Gelang ini sebenarnya dipopularkan oleh Madonna dan bintang-bintang pop sejak tahun 80an. Ia hidup semula di kalangan remaja dan kanak-kanak sekolah di Amerika Syarikat. Namun kemunculan kali ini adalah lebih menarik kerana setiap warna mempunyai mesej yang menjanjikan untuk melakukan hubungan seks melalui permainan 'snap'

Jika seseorang dapat mematahkan gelang yang si pemakai, contohnya yang berwarna oren (atau unggu) maka dia akan mendapat ciuman. Merah untuk tarian lap. Biru untuk seks oral. Hitam untuk bersetubuhan dan sebagainya. Baca seterusnya di NOW.

Adalah diharapkan budaya ini tidak akan menular ke dalam masyarakat kita yang akan menambahkan keparahan nilai sosial mereka.


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

My Blog List